Tuesday, January 8, 2013

MI lažeš?

Vas jezi, če vam kdo laže in kako se počutite, ko ga/jo/jih dobite na laži?

Ampak začnimo na začetku, kaj sploh je laž?
Je zavestna neresnična izjava z namenom zavajati v zmoti. Če kdo govori neresnico še ne pomeni, da laže. Če ti v nekaj verjameš (pa če tudi je to neresnica) še to ni laž.
Kar malo grozno, kaj ne? Potem se zgodi, da resnica postane subjektivna in relativna. Ampak to prav nič ne pomaga, da bi nam postalo kaj lažje ob lažeh. Mogoče pa nam lahko postane kaj lažje, če vemo da tisti ki laže, laže ne meni ali tebi, ampak izključno sebi ali pa samo preprosto laže. 
Zakaj laže?
Da bi prikril nekaj, kar je storil narobe in da ga drugi ne bi sodili.
Tega pa nihče ne želi, saj ne želimo biti obsojeni. 
Zakaj pa ta noče, da bi bil obsojen?
Ker mu za to osebo, ki ji laže, ni vseeno in ker zato noče plačati cene oz. noče prevzeti odgovornosti.
Kdo pa je odločil, da je odgovoren on?
On sam. Saj težava ni v drugem, pač pa v tistem, ki laže.
Težava pa nastane, ker laže MENI. Ampak to ni res. Ne smemo tako misliti. Če nekdo laže, to počne ker se je tako odločil, ker mu to pride prav ali ker mu je tako zahotelo. To je njegova pravica. In zato se zdi, da včasih tisti ki lažejo imajo več koristi. Ampak odvisno je kaj zate pomeni korist. Korist je če dosežeš, da je nekaj takšno, kot si želiš, in ne takšno, kot ti manj ustreza. In mogoče za nekaj časa res doseže, da so stvari videte takšne, kot ustrezajo njemu, čeprav v sebi ve, da je to napačno in izmišljeno. 
Z lažjo je tako, da ko se nekdo nekomu zlaže ima nadzor nad situacijo, ima moč.
Potem pa so še tu laži iz usmiljenja. Zlažemo se nekaj, ker nočemo, da bi koga resnica bolela. Ampak resnica je da tisti, ki se zlaže iz usmiljenja se noče soočiti z bolečino, nemočjo ali jezo, tistega katemu je lagal. In pri teh lažeh, se večinoma poistovetimo z osebo, ki ji lažemo ter se poigravamo z mislijo, da če bi šlo zame, pa res ne bi rad vedel tega. Ampak to je odločitev tistega ki laže, v imenu drugih, da ne bodo izvedeli resnice. Torej tudi laž ni namenjena tistemu kateremu lažemo, ampak samo tistemu, ki laže. Če dobro pogledamo, tisti ki lažejo iz usmiljenja, želijo da se ljudje zlažejo njemu. Začarani krog laži.? Torej je laž iz usmiljena prej grozljiva manipulacija kot pa dejanje iz usmiljenja.?
Malo za hec (:

Jutri pa mogoče napišem, kako jaz sodelujem z lažmi in kako odreagiram na laži.

Love, Evelina



5 comments:

  1. Dobro napisano. Laganje se sicer ne spodobi, je neprijetno in laži se vedno tudi nalagajo. A če bom rekla, da ne lažem, bom lagala. :D

    Mislim, dejstvo je, da vsi lažemo. Bele laži, ki ne škodujejo nikomur in želimo z njimi le dobro, recimo ko prijateljici zamolčim, da jo vara fant. Takrat je to bela laž. Pač nočemo ji škodovati. Ali ko staršem nočeš izdati da si padel na izpitu, ker nočeš da bi jih skrbelo. Drobne laži, recimo ko prekrijemo pravo ceno oblačil ali kaj podobnega. In večje laži. a dejstvo je, da lažemo pa čisto vsi. :)
    Je pač v človeški naravni in to ne pomeni, da podpiram laganje. Čisto nasprotno. Trdim samo, da je laganje v naši naravi in se vsak človek kdaj pa kdaj zlaže.

    Super blogec. zares

    xoxo, Nina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odvisno kako prijateljico imaš, ki to želi vedet ali ne. (: Drugač se pa bolj ali manj strinjam (:
      Hvala nina.

      Delete
    2. Se popolnoma strinjam :) Vsak se kdaj pa kdaj zlaže, ampak ker lagati res ne maram in tudi ne znam preveč dobro, mi je bolj všeč zamolčati resnico - ali je potem to tudi laž?

      Delete
    3. Maja sva si podobni. Tudi jaz nimam vzroka, da bi lagala. Pa najbrž tudi neznam dobro lagat. Zato tudi jaz zamolčim resnico. To pomeni, da tudi če nekaj nebom povedala, ampak bo me čez nekaj časa nekdo vprašal o tej stvari. Bom povedala resnico, ampak samo če bo vprašaj.. Torej mislim, da to ne pomeni laganje.. in za mene sta to dve različni stvari.

      Delete
  2. Wow, this post is fastidious, my sister is analyzing these kinds of things, therefore
    I am going to inform her.

    Also visit my website - Elder Scrolls Online Beta

    ReplyDelete